گفتوگو با مهرداد بهلولی متخصص جراحی عمومی و جراحی سرطان
علوم پزشکی بسیاری در کشور هستند که بهعنوان یک مزیت درمانی شناخته شده و میتوانند توریست درمانی بسیاری را بهخود جذب کنند. یکی از این علوم پزشکی جراحی هایپک است. این جراحی از پیچیدهترین و طولانیترین جراحیهای دنیا بوده که ایران ظرفیت بسیار خوبی را در دنیا در انجام این جراحی دارد. با دکتر مهرداد بهلولی متخصص جراحی عمومی و جراحی سرطان که یکی از ۳ پزشک جراح هایپک ایران است درخصوص این جراحی به گفتوگو نشستیم.
آقای دکتر در ابتدا کمی از جراحی هایپک بگویید. اینکه این جراحی چیست و چگونه انجام میشود.
کار اصلی من در حال حاضر، جراحی سرطانهای دستگاه گوارش است و بیشتر با بیمارهای سرطانهای دستگاه گوارش پیشرفته که در مرحله چهارم بیماری هستند و بهنوعی بیماری سرطان در حفره شکمی آنها نیز پخش شده است سروکار دارم.
این روش جراحی، جراحی سایتوریداکشن و هایپک است. در سال ۱۹۹۰ شخصی بهنام پروفسور شوگر بیکر این روش درمان را در بیمارستان مداستار واشنگتن ابداع و آغاز کرده است. هنوز هم این مرکز بزرگترین مرکز جراحی هایپک دنیا است. کمکم تعداد افرادی که این جراحی را در دنیا بیشتر شد و الان مراکز بسیاری در اروپا این کار را انجام میدهند.
در ایران هم بیمارستان جم اولین مرکزی است که این روش درمانی را آغاز کرده و از حدود ۵ سال قبل از این روش برای درمان بیماریهای سرطان پیشرفته گوارش استفاده میکنیم. در گذشته بعضی از بیماران بهدلیل گسترش سرطان و پخش شدن آن در تمام حفرههای شکمی، جواب میشدن و به آنها گفته میشد که هیچ کاری نمیتوان برایشان انجام داد. امروزه این افراد تحت یک عمل جراحی بسیار پیچیده قرار میگیرند. ابتدا بیمار تحت یک جراحی ۷ الی ۸ ساعته قرار میگیرد و پس از آن که تمام تومورهایی که با چشم دیده میشود، خارج شدهاند با روشی با نام هایپک به مدت ۹۰ دقیقه حفره شکمی آنها را با داروهای شیمی درمانی کموتراپی میکنیم تا سلولهای باقیمانده سرطان از بین بروند.
انجمن جهانی هایپک ۱۰ مرکز در دنیا را بهعنوان مراکز ریفرال جراحی هایپک در دنیا معرفی کرده است. اولین مرکزی که در این سایت معرفی شده است بیمارستان جم تهران – ایران است. به همین دلیل بیماران خارجی بسیاری به مرکز ما مراجعه کردند ولی آیا بهاندازهای که لیاقت داشتیم توانستیم از این موقیعت استفاده کنیم؟ قطعا خیر.
این روش باعث میشود که بعضی از این بیماران بهبودی پیدا کنند و بعضی از آنها هم که به بهبودی نمیرسند طول عمرشان افزایش پیدا خواهد کرد. در کل این عمل بسیار سنگین و پیچیده است و برای اینکه بیمار تحت این عمل جراحی قرار بگیرد، باید شرایط خاصی را داشته باشد. یعنی به این صورت نیست که همه بیمارانی که به این مرحله رسیدند بتوانند از این جراحی سود ببرند. درواقع این جراحی مراحل و شرایط خاص دارد که حتما باید از قبل برای بیماران بررسی و اجرا شود.
آقای دکتر ظرفیت انجام این جراحی در ایران باتوجه به استاندارهای جهانی چقدر است و چه تعداد مرکز و پزشک در کشور این جراحی را انجام میدهند؟
بهطورکلی ۳ نفر در کل ایران این جراحی را انجام میدهند. در تهران من و دکتر مجید اکرمی و دکتر سامان نیک اقبالی در شیراز. هر دو جراح بسیار برجسته و فوقالعاده هستند و میتوانند به گردشگران سلامت خدمت ارائه دهند.
برای پاسخ به این پرسش که چه ظرفیت داریم باید به چند نکته اشاره کنم. این جراحی بسیار پیچیده است، بهخاطر همین تعداد مراکزی که در دنیا این جراحی را انجام میدهند زیر ۱۰۰ مرکز در کل دنیا است. همچنین این جراحی بسیار پر عارضه است به همین دلیل بسیاری از جراحان هم تمایل ورود به این عرصه را ندارند و یا توانایی انجام آن را ندارند.
زمانیکه ما وارد این کار شدیم، یکی از اهدافمان این بود که به منطقه کشور خودمان هم این سرویس را ارائه دهیم که خوشبختانه در این مدت توانستیم تا حدی این کار را انجام دهیم. ما پتانسیل این را داریم که این جراحی را برای کشورهای همسایه هم انجام دهیم ولی آیا کشور ما زیرساختهای این را دارد که به تمام کشورهای اطراف این سرویس را بدهد؟
بیمارستان جم و من در کل خاورمیانه روش جدیدتری را به نام پیپک حدود دو سالو نیم قبل انجام دادیم. در حال حاضر ۲ مرکز دیگر یکی در ترکیه و دیگری در عربستان سعودی هستند که این روش را در خاورمیانه انجام میدهند. اما آیا از این اولین بودنمان توانستیم استفادهای کنیم؟ آیا توانستیم به تمام دنیا بگوییم که ما اولین کشور در خاورمیانه برای انجام این جراحی بودیم؟ متاسفانه هرگز موفق به انجام این کارها نشدیم؛ زیرا زیرساختهای این کار در کل جامعه ما هنوز به اندازه کشورهای دیگر، مهیا نشده است.
انجمن جهانی هایپک ۱۰ مرکز در دنیا را بهعنوان مراکز ریفرال جراحی هایپک در دنیا معرفی کرده است. اولین مرکزی که در این سایت معرفی شده است بیمارستان جم تهران – ایران است. به همین دلیل بیماران خارجی بسیاری به مرکز ما مراجعه کردند ولی آیا بهاندازهای که لیاقت داشتیم توانستیم از این موقیعت استفاده کنیم؟ قطعا خیر.
چون وقتی پرواز مستقیم از کشورهای اروپایی به ایران وجود ندارد، هتل مناسب برای پذیرایی از مهمانان خارجی نیست، دیدگاه اجتماعی نسبت به سفر به ایران مقداری متفاوت است و… بسیاری از بیماران را نمیتوان جذب کرد. ما از کشورهای اروپایی مانند کرواسی، ایتالیا چند مریض داشتیم و عمل هایپک بر روی آنها انجام شده است. اکنون هم بیماری از فنلاند را در بیمارستان داریم. از کشورهای عراق، افغانستان، آذربایجان و باقی کشورهای منطقه نیز بیمارانی را داشتیم. ولی آیا این موارد برای همچین پتانسیلی و برای مرکزی که واقعا در این کار تجربه بسیار خوبی دارد، کافی است؟
روش پیپک به آن اشاره کردید، چه روشی است؟
این روش یک روش سادهتر ولی جدیدتر است. بیمارانی که نمیتوان هایپک کرد و توانایی انجام هایپک را ندارند با لاپاراسکوپی، وسیله خاصی داروی شیمی درمانی را به حفره شکم این افراد پخش میکنیم. به تدریج تومورها کوچک میشوند. بسیاری از این بیماران آماده جراحی هایپک میشوند و میتوان بعد برای آنها عمل هایپک را انجام داد.
آقای دکتر شما در صحبتهایتان به جایگاه ایران در جراحی هایپک اشاره کردید و گفتید که زیرساختهای مناسبی برای معرفی این خدمات در کشور وجود ندارد. منظور شما از این زیرساختها چیست؟
برای بیمارانی که میخواهند از اروپا به ایران سفر کنند تا تحت این عمل جراحی قرار بگیرند باید تسهیلاتی را درنظر گرفت. این تسهیلات عبارتند از: تسهیلات پرواز مستقیم به ایران، کشور از نظر روابط اجتماعی و سیاسی با کشورهای دیگر تعامل بیشتری داشته باشد، بیماری که از این کشورها به ایران میآیند با ترس وارد ایران نشود. متاسفانه تبلیغاتی که علیه ایران در کشورهای دیگر انجام میشود، احساس آرامش را از بسیاری از بیماران میگیرد. بسیاری از بیماران که از کشورهای اروپایی با ایمیل با ما مکاتبه میکنند از آمدن به ایران ترس دارند.
چندی پیش یک بیمار ایرانی از آمریکا داشتم که جراحی هایپک را برای او در ایران انجام دادیم. این فرد در هنگام بازگشت به آمریکا برای شناساندن ما به آمریکاییها کمپینی را شروع کرد، بدون اینکه من از آنها درخواست کنم، خودشان این کمپین را شروع کردند و درحال حاضر هم در آمریکا برای ما تبلیغ میکنند. این تبلیغات بسیار محدود است. قدرت یک فرد که بهتنهایی بتواند این تبلیغات را انجام دهد بسیار محدودتر از این هست که بهصورت ارگانیزه شده و سیستم متداوم تبلیغات را انجام دهیم.
تبلیغات وظیفه دولت، وزارت بهداشت، بیمارستانها و انجمنها است. ما متاسفانه این زیرساختها را نداریم. یکی از ایرادات بزرگ ما این است که بهصورت جمعی فکر نمیکنیم و تفکرمان بهصورت فردی است.
این موضوع را از دو جنبه بررسی میکنم. من با هر دو ایده موافق هستم، اینکه دلالها هم به این صنعت آسیب میرسانند و هم به این صنعت نیز کمک میکنند. آن چیزی که مهم است، صداقتی است که در افراد وجود دارد. افراد واسطهگر بسیاری هستند که بسیار صادقانه در این حوزه کار میکنند و در مقابل افرادی در این حوزه هستند که بیمار را بهصورت دلار میبینند. باید تفاوت بین این دو فرد را حس کرد و افرادی که در طولانی مدت بهضرر این سیستم خواهند بود را حذف کرد.
این را باید درنظر داشته باشیم که هر بیمار خارجی و توریست وارد کشور ما میشود یک آوردهای برای ایران دارد. از کنار این فرد، از راننده تاکسی که از فرودگاه او را سوار میکند و هتلی که اقامت میکنند، رستورانی که غذا میخورند، بیمارستانی که خدمات درمانی میدهد و… به سود میرسند. درواقع از یک توریست در یک روز نزدیک ۳۰ نفر به سود مالی خواهند رسید. متاسفانه هنوز جامعه ما به این آموزش نرسیده و این وظیفه انجمنها است که این آموزشها متداولتر کنیم و آگاهی دهیم و از همه مهمتر اعتماد توریست را جذب کنیم.
زمانیکه اعتماد توریست را جذب میکنیم در ادامه این اعتماد، تداوم ورود توریست به کشور شکل خواهد گرفت. اما اگر از ابتدا به توریست به این چشم نگاه کنیم که چگونه میتوانیم بیشترین سود مالی را از او داشته باشیم در ابتدا در کار پزشکی به او خیانت کردهایم و باعث میشویم که چرخه تداوم نداشته باشد و از همان یک نفر این چرخه از بین رود.
متاسفانه در کار هلث توریسم ایران، افرادی هستند که تنها به همان لحظه توجه میکنند، البته نه همه افراد بعضی از دلالهایی که وارد این کار شدند فقط لحظهای فکر میکنند و میخواهند بدانند که به چه سود مالی از این توریستها دست پیدا خواهند کرد. این موضوع ضرر بسیار بزرگی به هلث توریسم ایران خواهد زد. ما باید یک سیستم ثابت بسیار متمرکز و سالم داشته باشیم. زمانیکه سلامت در کار ما نباشد، موفقیتهایمان بسیار زودگذر و شکننده است.
زیرساختها تجهیزات در درمان هایپک چگونه است؟
درخصوص تجهیزات بیمارستانی هیچ مشکلی نداریم. تنها مرکزی که در دنیا ۴ پمپ همزمان هایپک دارد و میتواند استفاده کند بیمارستان جم است. باقی بیمارستانها یک یا دو پمپ دارند.
اما از نظر هتلینگ نسبت به رقیبهایمان ضعیفتر هستیم. تنها کافیست که هتلینگ بیمارستانهای ایران را با یک بیمارستان خوب در ترکیه مقایسه کنید؛ کاملا این تفاوت مشهود است. بسیاری از بیماران ما هم زمانیکه هتلینگ را مقایسه میکنند به ما ایراد میگیرند. ما باید در برطرف کردن این موارد تلاش بیشتری انجام دهیم.
شما در خلل صحبتهایتان به مواردی که سبب تبلیغات منفی میشود مانند موضوعات سیاسی و مواردی که باعث تنشهای اجتماعی علیه ایران میشود اشاره کردید. در کنار این موارد بسیاری از افراد در دنیا این را نمیدانند که ایران با وجود اینکه یک کشور جهان سومی است اما در حوزه ارائه خدمات درمانی بسیار پیشرفته است. بهنظر شما بهعنوان پزشکی که سالها در خارج از ایران فعالیت کردهاید و با فرهنگ مردم کشورهای غربی آَشنایی بالایی دارید و همچنین پزشکی که بیماران خارجی بسیاری را از سراسر دنیا داشته است، این تبلیغات باید چگونه باشد تا این دیدگاههای مخرب را علیه ایران خنثی کند؟
زمانیکه چیزی در طول سالها درست نشده باشد، سالها زمان میبرد تا آن درست شود؛ یعنی این موارد یک روزه درست نخواهد شد. در ابتدا باید از طرز تفکر، بینش و رفتارمان خودمان با یک خارجی شروع کنیم. برای نمونه چندی پیش یک بیمار از یک فنلاند برای جراحی هایپک به ایران آمده بود. او در فرودگاه شاهد دعوای دو راننده تاکسی بود که به یکدیگر به شدت پرخاشگری میکردند. این در بدو تاثیر بسیار بدی بر روی او و خانوادهاش گذاشته و او با یک حالت اضطراب به بیمارستان آمد و از این دعوا تعریف میکرد.
بهعلت نرخ بسیار بالای دلار ایران ارزانترین کشور در جراحی هایپک در دنیا در کنار کیفیت بالایی که دارد است. این جراحی در آمریکا در بیمارستان مداستار واشنگتن حدود ۷۰۰هزار دلار آمریکا برای بیمار هزینه دارد اما این عدد در ایران ۱۲هزار تا ۱۵هزار دلار است، چیزی درحدود یک شصتم آمریکا!
ما در بیمارستان با او صحبت کرده و کارهای پذیرش وی را انجام دادیم. تولد این بیمار فنلاندی دقیقا فردای همان روز نیز بود که ما در اتاق وی، برایش تولد گرفتیم و در انتها او با خاطره خوشی از این بیمارستان رفت و کشور را ترک کرد. بیمار فعلی ما هم از فنلاند به سفارش این بیمار برای عمل هایپک به ایران آمده است. با این مثال میخواهم بگویم با کارهای بسیار کوچک میتوان قدمهای بسیار بزرگ برداشت. همانطور که با دعوای دو شخص با یکدیگر میتوان توریست را بدبین کرد با اقداماتی سادهتر مانند یک کیک تولد هم میتوان اعتماد این افراد را جلب کرد و نشان داد که نسبت به آنها صداقت داریم. زمانیکه توریستها میبینند که میتوانیم با زبانشان با آنها صحبت و آنها را درک کنیم بسیار راحتتر خواهند بود. سطح زبان افراد در بیمارستانهای دارای واحد IPD باید بالا برده شود و باید بهصورت مستمر به آنها برای برخورد با بیمار نیز آموزشهایی داده شود.
از لباس پوشیدن تا نحوه غذایی که به بیماران خارجی داده میشود باید حساب شده باشد. بسیاری از این توریستها شاید عادت به غذای ایرانی نداشته باشند پس بهتر است که منوی غذایی خاصی را برای بیماران خارجی درنظر بگیریم. تمام این موارد شاید کوچک و ریز باشند اما بسیار مهم و تاثیرگذار هستند.
این افراد از یک کشور دیگر آمدهاند، پس باید بسیار زود کارهایشان انجام شود. درواقع باید در اولویت کاری و درمان قرار بگیرند. این افراد محل اقامت ندارند و هر روزی که اضافه بمانند هزینهای را متحمل میشوند؛ همین امر باعث میشود که تصویر ناخوشاندی از ایران و بیمارستان در ذهنشان بهوجود آید.
در حوزه جراحی هایپک همانطور که گفتید چند کشور اطراف ایران در حال انجام آن هستند. مزیت رقابتی بیمارستان جم با مراکز دیگر در کشورهای همسایه و رقیب چیست که با مانوور دادن بر روی آن میتوان بیماران بیشتری را برای انجام این جراحی به ایران جذب کرد؟
من اعتقاد دارم که حدالامکان در سلامت صرفهجویی نکنیم. زمانیکه در کار پزشکی صرفهجویی شود مطمئنا کیفیت کار را تا حدی پایین خواهد آمد. ما در بیمارستان جم این را هرگز انجام نمیدهیم. یعنی بهترین و مدرنترین تجیهزات را استفاده میکنیم؛ زیرا بیماران ما لیاقت این را دارند که از بهترین سرویسها بهرهمند شوند.
بسیاری از مراکز، تبلیغات خود را براساس قیمت پیش میبرند. قیمت پایین اگر نتیجهاش پایین آوردن کیفیت باشد، باید بگویم که من قیمت پایین ندارم و سعی میکنم که قیمت بالاتری داشته باشم و کیفیت کاری که انجام میدهم هم بالا باشد.
بیشترین چیزی که ما در تبلیغات خود نشان میدهیم این است که ما یکی از مراکز معتبر جهان برای این کار هستیم و کیفیت کار ما در این جراحی در حد بسیار بالایی است. ما به تمام بیمارانمان میگوییم که تنها قولی که به شما میدهیم این است که بالاترین کیفیت دانش، علم، تکنیک و تجهیزات را برایتان استفاده میکنیم.
در کنار این موارد هزینه اقامت در ایران نسبت به سایر کشورها کمتر است. درواقع با بالا رفتن قیمت دلار برای بیماران خارجی صرفه اقتصادی خوبی دارد که برای انجام این جراحی به ایران سفر کنند. ما یک مرکز بسیار پرتجربه در این کار هستیم و بیش از ۵۰۰ جراحی هایپک در این مرکز با نتایج بسیار عالی انجام شده است. هر کدام از این جراحیها ۱۰ تا ۱۲ ساعت بهطول میانجامد. وقتی که میگوییم ۵۰۰ جراحی هایپک یعنی چیزی بین ۵هزار تا ۶ هزار ساعت زمان که در اتاق عمل گذشته است. بهطورکلی نتایج و کیفیت کارمان بهترین تبلیغ ما است.
بیمارانی که برای این جراحی به ایران سفر میکنند چه مدت زمانی را باید در ایران بمانند و هزینه این جراحی در کشور چقدر است؟
این بیماران قبل از اینکه به ایران سفر کنند باید با ما هماهنگ شوند. ما مدارک پزشکیشان را از طریق ایمیل یا واتساپ دریافت میکنیم و بعد از بررسی مدارک پزشکی کارهای اولیه برای پذیرش آنها نیز انجام میشود و تاریخ و ساعت جراحی آنها هم مشخص خواهد شد. این افراد پس از آنکه به ایران آمدند در همان روز اول بستری میشوند. مدت تقریبی اقامت آنها از یک هفته تا ۱۰ روز در بیمارستان و پس از آن یک هفته در ایران و در هتل خواهد بود. این مدت زمان با توجه به شرایط بیمار ممکن است چند روی کمتر با بیشتر شود.
عملکرد یک یا دو ساله ما چشمانداز ۱۰ سال آینده ما در مدیکال توریسم خواهد بود. اگر در یکی دو سال آینده موفق باشیم ۱۰ سال آینده را گارانتی خواهیم کرد اما اگر موفق نباشیم از این رقابت بسیار عقب خواهیم ماند؛ زیرا باقی رقیبهایمان با سرعت بسیار زیادی از ما جلو خواهند زد.
من در صحبتهایم گفتم که ما سعی میکنیم کیفیت را بالا ببریم و قیمت را پایین نخواهیم آورد با این حال متاسفانه بهعلت نرخ بسیار بالای دلار ایران ارزانترین کشور در جراحی هایپک در دنیا در کنار کیفیت بالایی که دارد است. این جراحی در آمریکا در بیمارستان مداستار واشنگتن حدود ۷۰۰هزار دلار آمریکا برای بیمار هزینه دارد اما این عدد در ایران ۱۲هزار تا ۱۵هزار دلار است، چیزی درحدود یک شصتم آمریکا!
مدیکال توریسم در ایران صنعت نویی است که حتی سالهای فعالیت این صنعت در کشور دو رقمی نشده است. اما در این مدت با چالشهای جدی مواجه شده که یکی از آنها وجود افراد غیر رسمی به نام دلالها یا واسطهها است. در این بین برای توسعه و نظم بخشیدن به این صنعت شرکتهای تسهیلگر درمان روی کار آمدند. بسیاری از پزشکان و بیمارستانها کار کردن با این افراد را با کار کردن با شرکتهای تسهیلگر ترجیح میدهند. بهنظر شما بهعنوان یک پزشک فعال در حوزه گردشگری سلامت حضور شرکتهای تسهیلگر در این اکوسیستم چگونه باید باشد و نقش دلالها و واسطهها در این میان چیست. اگر این افراد باید در اکوسیستم گردشگری سلامت حذف شوند چرا همچنان پزشکان و بیمارستانها با آنها کار میکنند؟
این موضوع را از دو جنبه بررسی میکنم. من با هر دو ایده موافق هستم، اینکه دلالها هم به این صنعت آسیب میرسانند و هم به این صنعت نیز کمک میکنند. آن چیزی که مهم است، صداقتی است که در افراد وجود دارد. افراد واسطهگر بسیاری هستند که بسیار صادقانه در این حوزه کار میکنند و در مقابل افرادی در این حوزه هستند که بیمار را بهصورت دلار میبینند. باید تفاوت بین این دو فرد را حس کرد و افرادی که در طولانی مدت بهضرر این سیستم خواهند بود را حذف کرد.
اما من پرسشی دارم اینکه آیا شرکتهای تسهیلگر دلالی مدرنیزه شده نیستند؟ شرکتهایی که به مترجمهایی که انفرادی کار میکنند ایراد میگیرند، خودشان درنهایت چه کار انجام میدهند؟ همان روش را بهصورت سیستماتیک شده انجام میدهند. آنها هم بیمار جذب میکنند و از بیمار حق ترجمه و همراهی میگیرند. پس آنها هم همان کار را انجام میدهند. صحبت اساسی من این است که برای این کار باید قانونی باشد و قانون را باید مراجعی مانند وزارت بهداشت و وزارت گردشگری بهصورت مشترک وضع کنند تا بتوانند همه این افراد و بازیگران را قانونمند کنند تا از چارچوب رفتاری خود خارج نشوند. واگر نه شرکت باشد یا یک شخص عادی باشد دردی از هلث توریسم ایران، درمان نخواهد کرد.
در ابتدا دو وزارتخانه متولی باید اختلافات موجود بین خودشان را از بین ببرند و سپس از انحصارگری در این صنعت باید جلوگیری شود. افرادی در این کار بهدنبال انحصارطلبی هستند که تنها منافع شخصی خودشان را مدنظر دارند.
در این کار باید قانون و ضابطهای وجود داشته باشد تا هر فردی که میخواهد وارد این کار شود دورههای خاصی را از رفتار، آموزش اجتماعی و زبان بگذراند تا بتواند کنترل خشم و رفتار داشته باشد و طرز برخورد با یک توریست را یاد بگیرد و همچنین شیوه لباس پوشیدن را هم آموزش ببیند. مترجمهایی را من دیدهام که با لباسهای بسیار نامناسب و کثیف توریست را در بیمارستان همراهی میکردند. من بهعنوان پزشک چگونه میتوانم به این افراد اعتماد کنم. بنابراین باید این دورهها گذاشته شود و شرکت در این دورهها برای تمام افرادی که میخواهند در این حوزه کار کنند قانونی شود. در آن زمان میتوان گفت افرادی که مدرک ندارند نمیتوانند وارد این کار شوند.
کدام یک از ارگانهای دولتی در این راه قدم برداشتهاند تا به این افراد آموزش دهند و آنها را شناسنامهدار کنند؟
من با حضور شرکتهای تسهیلگر کاملا موافق هستم. زمانیکه شرکتهای بزرگ وارد کار شوند و بخواهند این کار را انجام دهند سیستم موفقتر خواهند بود. بهشرطی که واقعا این توانایی انجام این کار را داشته باشند و بتوانند تبلیغات این حوزه را انجام دهند. شرکتهای بزرگ بهخاطر اعتبارشان کمتر خطا میکنند و بیشتر سیستماتیک کار میکنند.
بیشترین بیماران جراحی هایپک از کدام کشورها هستند؟
بیشترین بیماران خارجی ما بهترتیب از عراق، اذربایجان، افغانستان و تاجیکستان است. از کشورهای اروپایی هم تعدادی بیمار داشتیم.
آیا ظرفیت این وجود دارد که در کشورهایی که بازار هدف ما هستند پزشکان ایرانی در حوزه هایپک فعالیتهایی را انجام دهند تا به توسعه مدیکال توریسم کشور کمک کند؟
از کارهایی که ما در حال انجام آن هستیم آموزش است. قرار است بهزودی یک جراح پاکستانی از این کشور برای یک دوره یک ماهه، به ایران بیاید و روش جراحی هایپک را آموزش ببیند. این فرد از طریق سایتهای هایپک با ما تماس گرفته و درخواست کار با ما را داشته است.
ما یک مرکز بسیار پرتجربه در این کار هستیم و بیش از ۵۰۰ جراحی هایپک در این مرکز با نتایج بسیار عالی انجام شده است. هر کدام از این جراحیها ۱۰ تا ۱۲ ساعت بهطول میانجامد. وقتی که میگوییم ۵۰۰ جراحی هایپک یعنی چیزی بین ۵هزار تا ۶ هزار ساعت زمان که در اتاق عمل گذشته است. بهطورکلی نتایج و کیفیت کارمان بهترین تبلیغ ما است.
من به کشورهای مختلفی رفتم و این جراحی را در کنفرانسها توضیح و در بیمارستانهایشان انجام دادهام. در حدود ۲ هفته پیش این جراحی را در فرانسه انجام دادم. در کشورهای دیگری همچون قطر، آذربایجان و ترکیه هم نیز این جراحی را انجام دادهام. علاوه بر این چون تاجیکها را جزیی از نسلهای خودمان میدانم، علاقه دارم این کار را در تاجیکستان انجام دهم و البته بهصورت کاملا رایگان. زیرا میخواهم از این کار لذت ببرم. البته هنوز صحبتی در اینباره نشده است و البته این کار را در آذربایجان انجام دادهام.
بهعنوان پرسش آخر چشمانداز شما از صنعت گردشگری سلامت کشور چگونه است؟
این بسیار خوب است که بازیگران این صنعت زیاد شدهاند؛ زیرا این نشان میدهد که فهم ودرک جامعه نسبت به این موضوع بالاتر رفته است و جامعه اهمیت این موضوع را در کشور درک کرده است. زمانیکه جامعه اهمیت چیزی را درک میکند باید مطمعن باشیم که پیشرفت میکند.
ولی اینکه آینده صنعت چگونه خواهد بود به طرز برخورد ما بستگی دارد. اگر بتوانیم بهصورت حرفهای، سالم و سیستماتیک برخورد کنیم، راهمان روشنتر و بهتر خواهد بود. اما اگر نتوانیم سلامت را در کارمان مدنظر داشته باشیم و فردی وارد جریان شویم پیشرفت زیادی نخواهیم داشت.
در بعضی از علوم پزشکی بهمراتب میتوانیم خدمات بیشتری را به کشورهای دیگر ارائه دهیم. باید نقاط قوت و ضعف را بدانیم و بیشتر بر روی نقاط قوت تبلیغ کنیم.
عملکرد یک یا دو ساله ما چشمانداز ۱۰ سال آینده ما در مدیکال توریسم خواهد بود. اگر در یکی دو سال آینده موفق باشیم ۱۰ سال آینده را گارانتی خواهیم کرد اما اگر موفق نباشیم از این رقابت بسیار عقب خواهیم ماند؛ زیرا باقی رقیبهایمان با سرعت بسیار زیادی از ما جلو خواهند زد.
منبع: مدتورپرس